خانه بومیان کیش از جاهای دیدنی تاریخی جزیره کیش است که بازدید از آن بدون شک برای گردشگرانی که به تاریخ و فرهنگ علاقهمند هستند، مانند ماشین زمان برای سفر به گذشته و اعماق تاریخ مردم بومی کیش عمل میکند! این خانه تاریخی که نام دیگر آن خانه مردمشناسی بومیان کیش است، در یکی از قدیمیترین محله های کیش به نام سفین قرار دارد. اگر به جاذبههای تاریخی، آشنایی بافرهنگ و آداب و رسوم و سبک زندگی مردم محلی کیش علاقه دارید، پیشنهاد میدهیم بازدید از این دیدنی تاریخی کیش را از دست ندهید.
خانه بومیان کیش از بخشهای مختلفی مثل چندول، مصیف، بیتالعود، بیتالافروخ، بخار، الفرشه، مطبخ، سیم، زریبه و… تشکیل شده است. اگر نام این بخشهای خانه به نظرتان عجیب میآید و کنجکاو هستید بدانید چه هستند و چه کاربردی دارند در ادامه مطلب همراه با مجله گردشگری علی بابا باشید تا با کوشه و کنارخانه بومیان کیش و تاریخچه آن آشنا شوید.
پیشینه و قدمت خانه بومیان کیش
پیشینه و قدمت خانه بومیان کیش مثل قلعه جنی کیش تقریبا به ۲۰۰ سال پیش بازمیگردد. این جاذبه تاریخی در سفین قدیم که ازجمله بافت قدیمی کیش و محله های کیش به شمار میرود، قرار دارد. خانه مردمشناسی بومیان کیش (Kish Native Anthropology House) نام دیگر این دیدنی تاریخی کیش است که بهعنوان موزه نیز شناخته میشود.
در واقع این خانه تاریخی به یکی از تجار معروف کیش «حاج عبداللهبنشاهین» تعلق داشت و نسلبهنسل از اجدادش به او رسیده بود. مرحوم حاج عبداللهبنشاهین از تاجران بومی کیش و صاحب بزرگترین لنج بادبانی کیش در آن زمان بود.
او در لنجسازی مهارت زیادی داشت و حرفه اصلیاش نجاری و گلافی برای ساخت لنج به شمار میرفت؛ اما همزمان به تجارت مروارید نیز میپرداخت. خانه مردمشناسی بومیان کیش توسط سازمان گردشگری به یکی از جاذبه های تاریخی کیش تبدیل شد و هدف از این کار نشان دادن سبک زندگی مردم بومی کیش در گذشته و آشنایی گردشگران با فرهنگ و تاریخ بومیان این منطقه است.

قسمتها و بخشهای مختلف خانه مردمشناسی بومیان کیش
خانه مردمشناسی بومیان از جاذبه های گردشگری کیش از بخشهای مختلفی تشکیل شده که در ادامه این مطلب از مجله گردشگری علی بابا به معرفی تمام بخشهای آن میپردازیم.
در کل زیربنای خانه بومیان کیش ۱۲۰۰ مترمربع مساحت دارد. این خانه از ۱۵ اتاق، چند انبار، چاه آب، یک حیاط خانوادگی و یک حیاط مجلسی مخصوص مهمانان بهویژه مردهای نامحرم تشکیل شده است. سبک معماری این خانه مختص مردم بومی کیش است.
درحقیقت این موزه نمادی بارز از مهماننوازی مردم کیش بهشمار میرود و فرهنگ و آداب رسوم مردم محلی آن دوره را بهخوبی به تصویر میکشد. بعضی از اتاقهای این خانه، تابستانی و بعضی زمستانی هستند. این خانه آشپزخانه، مکتبخانه، انبار خرما و علوفه، آغل، بالکنی وسیع و زیبا، باغچه، یک در ورودی برای افراد خانواده و یک در ورودی برای افراد غریبه دارد.

چندول یا انبار خرما را در خانه بومیان جزیره کیش ببینید
چندول یکی از بخشهای خانه بومیان کیش است که به زبان بومی مردمان کیش به انبار خرما معنا میشود. مردم محلی کیش بیش از ۶۰۰ سال است که از چندول برای درست کردن شیره خرما استفاده میکنند. شیرهگیری خرما یکی از حرفههایی است که مختص جزیره کیش است و طی مراحلی طبیعی انجام میشود.
از آنجاییکه شیره خرما یکی از سوغاتی های کیش است، میتوانید در تور کیش این خوراکی خوشمزه و مفید را بخرید و با خود به خانه ببرید.
اتاق تابستانه یا مصیف معمولا در فصل تابستان استفاده میشد؛ چون سبک معماری آن به شکلی است که نهتنها مانع جذب گرما به داخل اتاق میشد، بلکه بهخاطر بادگیرها و پنجرههای آن هوا بهخوبی جریان پیدا میکرد و باعث خنکی هرچه بیشتر فضای داخلی آن میشد.
مصیف روی یک سکو با ارتفاع ۱.۵ متر ساخته شده و پشت به آفتاب قرار دارد. همچنین اطراف آن بادگیر و پنجرههایی برای جهتدادن مسیر باد به داخل اتاق در نظر گرفته شده است. البته لازم به ذکر است که در فصل زمستان هم این اتاق بدون استفاده باقی نمیماند و با پوشاندن پنجرهها و بادگیرهای اتاق با گل و چوب از ورود هوای سرد به داخل جلوگیری میکردند.
اتاق تابستانه یا مصیف معمولا در فصل تابستان استفاده میشد؛ چون سبک معماری آن به شکلی است که نهتنها مانع جذب گرما به داخل اتاق میشد، بلکه بهخاطر بادگیرها و پنجرههای آن هوا بهخوبی جریان پیدا میکرد و باعث خنکی هرچه بیشتر فضای داخلی آن میشد.
مطبخ؛ خاستگاه غذاهای محلی کیش
آشپزخانه که به زبان عربی به معنای مطبخ است، در خانه بومیان کیش در حیاط و بهصورت دیوار چینی، با دریچههایی برای خارجشدن دود تنور آشپزی ساخته شده است. مردم کیش از مطبخ برای پخت نانهای محلی، انواع غذاهای محلی کیش، و آسیابکردن گندم و جو استفاده میکردند.
در مطبخ این خانه میتوانید وسایل قدیمی پختوپز و مقداری مواد غذایی را که از آن دوره باقی مانده، مشاهده کنید. آشپزخانههای کیش در گذشته معمولا بدون در و در گوشهای از حیاط با دیوارهای گاهگلی یا برگهای بافته شده از درخت خرما و سقفهایی از همین جنس ساخته میشد.

برای رفتن به این خانه دیدنی در کیش میتوانید با تاکسی به محله سفین قدیم بروید. از آنجاییکه جزیره کیش مساحت زیادی ندارد، دسترسی به جاهای دیدنی کیش راحت است. همچنین، برای حملونقل در کیش اجاره خودرو نیز رواج زیادی دارد و برخی گردشگران برای تفریح در کیش خودرو اجاره میکنند. البته برای مسافران اقتصادی این شیوه سفر مقرونبهصرفه نیست؛ به همین دلیل برای صرفهجویی در هزینههای سفر بهترین راه خرید تور کیش است.
فعالیتهای فعلی و خدمات ویژه این خانه که از جاهای دیدنی کیش محسوب میشود، در راستای معرفی فرهنگ و آدابورسوم مردم کیش در گذشته صورت میگیرد. در این خانه میتوانید ابزار و وسایل قدیمی را که مردم بومی کیش استفاده میکردند، ببینید و همچنین از نحوه زندگی و کار آنها مطلع شوید.
علاوهبراین میتوانید با پوشیدن لباسهای محلی در هر جایی از خانه عکس بگیرید و با خود بهعنوان یادگاری از تور کیش به خانه ببرید. در بازدید از خانه مردمشناسی بومیان کیش میتوانید به تماشای فیلمهای مستند از مراسم عروسی، سبک زندگی، و صید مروارید و ماهی بپردازید تا با آدابورسوم و فرهنگ این منطقه بهخوبی آشنا شوید.
هنگام بازدید از این آثار تاریخی کیش نیز با خرما، شیرینی محلی، قهوه عربی و خوراکی های محلی کیش از گردشگران پذیرایی میشود. همچنین، میتوانید بهعنوان سوغات کیش، از غرفه موجود در آنجا انواع صنایع دستی و سوغاتی های کیش را خریداری کنید. یکی از سرگرمیهای جالب برای گردشگران در خانه بومیان کیش نقشهای جذاب حنا است که توسط زنان محلی کیش برای گردشگران گذاشته میشود.
بسیار مطب خوبی بود ممنون از شما؛ هنگام بازدید از این آثار تاریخی کیش نیز با خرما، شیرینی محلی، قهوه عربی و خوراکی های محلی کیش از گردشگران پذیرایی میشود. همچنین، میتوانید بهعنوان سوغات کیش، از غرفه موجود در آنجا انواع صنایع دستی و سوغاتی های کیش را خریداری کنید. یکی از سرگرمیهای جالب برای گردشگران در خانه بومیان کیش نقشهای جذاب حنا است که توسط زنان محلی کیش برای گردشگران گذاشته میشود.
من هم با شما هم نظرم
عالی بود ممنونم از شما
تست